Základy pěstování borůvek

Základy pěstování borůvek

Kanadská borůvka, odborně brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum) se u nás postupně stává běžně pěstovaným ovocem. Přitom její nároky na úspěšné pěstování nepatří k těm úplně bezproblémovým.

Příprava stanoviště a výsadba

Kanadská borůvka koření mělce, a i starší keře využívají pro příjem živin malý objem kořenového balu do hloubky 0,5 m a průměru 1 m kolem středu rostliny. Lze je tedy trvale pěstovat i v kontejneru, např. ve větším kulatém květináči o objemu 40 l na slunném nebo jen mírně zastíněném místě. To samozřejmě platí i při výběru vhodného stanoviště pro výsadbu do půdy.

Důležitým kritériem pro úspěšné pěstování borůvek je kyselá půdní reakce ideálně v rozmezí pH 4,5 až 5,5. Na vhodném místě pro výsadbu je nutné odkopat zeminu a nahradit ji substrátem pro kyselomilné rostliny, který je provzdušněný, propustný a s velkým podílem organické hmoty. Lze koupit přímo substrát pro borůvky, ale vhodná je i neodkyselená rašelina.

Borůvky špatně snáší převlhčení, proto je vhodné odtok přebytečné vody zajistit drenáží. Dno připravené jámy můžeme vysypat vrstvou říčního křemičitého štěrku, tzv. kačírku. Kvůli udržení nízkého pH substrátu nelze použít vápenitý štěrk.

zaklady pestovani boruvek

Rozměr záhonu pro jeden keř borůvky si lze představit jako kvádr o rozměrech 0,5 x 1 x 1 m. Tomu by měly odpovídat i rozměry záhonu pro více rostlin. Pokud máme možnost, vždy je lepší pro borůvku najít vyvýšené místo v zahradě. Můžeme připravit i vyvýšený záhon. V takovém případě stačí na zvoleném místě odkopat vrstvu zeminy jen cca 0,2 m silnou a ze substrátu pak na daném místě uděláme 0,5 m vysoký hrůbek.

Nejvhodnějším termínem pro výsadbu borůvek je podzim. Kanadské borůvky se ale u nás prodávají v květináčích s kořenovým balem, což umožňuje jejich výsadbu na stanoviště v podstatě kdykoliv od jara do podzimu.

Závlaha

Při závlaze je opět kritickým bodem zachování kyselého prostředí v substrátu. Dešťová voda v bečce na zahradě je určitě lepší zdroj než voda ze studny nebo vodovodního řádu, ale i reakce dešťovky se pohybuje okolo pH 7, což je daleko od již zmíněného rozmezí pH 4,5 - 5,5. Substrát pro borůvky je sice kyselý, ale při pravidelném promývání vodou o pH 7 se i pH substrátu začne postupně zvyšovat.

Upravovat pH závlahové vody jde různými způsoby. Někdo okyseluje dešťovou vodu přisypáním rašeliny do bečky, ale asi není potřeba mít extra bečku upravené vody, pokud máte na zahradě tři keře borůvek. V domácích podmínkách stačí mít někde po ruce sáček kyseliny citrónové, který lze za pár korun koupit v potravinách. Na klasickou 10 l konev vody pak stačí přisypat špetku kyseliny citrónové.

Vhodné množství kyseliny se může lišit v závislosti na vlastnostech vody, kterou máme k dispozici. Pro jistotu můžeme při první zálivce použít lakmusové papírky (balení 100 ks lze koupit v lékárně za cca 85 Kč), dle kterých lze snadno určit, kolik kyseliny je potřeba přimíchat, aby měla voda v konvi přibližně pH 5.

Hnojení

Když už rozmícháme do každé konve trochu kyseliny citrónové, je asi nejjednodušší to dělat stejně i s hnojivem. Výrobci vodorozpustných hnojiv pro domácí použití zpravidla počítají s tím, že si nebudeme chystat víc než 10 l hnojivé zálivky do běžné zahradní konve. Tomu bývá uzpůsobena i odměrka, která je součást balení.

Kromě hnojiv určených konkrétně pro výživu borůvek a brusinek lze bez problému použít i hnojiva pro azalky, rododendrony nebo vřesy.

Slunečná farma

Slunečná farma s.r.o.